Medieomtale: Corona giver ny anerkendelse til udsatte faggrupper

Laura COVID-19, Medarbejdere

Del vores indlæg lige her:

Artikeltekst af journalist Kasper Rasmussen, A4 Medier

‘Det giver ekstra arbejdsglæde’

Coronapandemien spreder ikke bare smitte, den spreder også fornyet respekt til udsatte faggrupper, viser ny undersøgelse fra Aalborg Universitet og konsulenthuset Discus. Hos et af Danmarks store rengøringsfirmaer mærker man en større anerkendelse af arbejdet.

Nedlukningen af det danske samfund under coronakrisen er ikke kun fortællingen om et dansk arbejdsmarked i krise. Det er også fortællingen om, at sygeplejersker, folkeskolelærere og rengøringspersonale er nogle af de faggrupper, der som et resultat af deres ekstra indsats under epidemien føler sig mere respekteret for deres arbejde – både blandt medier, politikere og borgere.

Det viser nye tal fra undersøgelsen ’Nedlukningen,’ der er lavet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og konsulenthuset Discus, og som har til formål at kortlægge, hvordan corona-nedlukningen påvirkede arbejdslivet for forskellige faggrupper.

“Normalt er vi sådan nogle alfer, der skal komme om natten, som man helst ikke vil se. Men nu er vi begyndt at være synlige mange steder, fordi covid-19 kræver mere rengøring.”

Serviceleder Stanley Harders fra et af Danmarks store rengøringsfirmaer, Anders Andersens Rengøring.

I undersøgelsen erklærer otte ud af ti af de adspurgte sygeplejersker sig enige i, at corona-nedlukningen har boostet omverdenens anerkendelse af deres arbejde, mens 67 procent og 61 procent af henholdsvis skolelærerne og ansatte i landets supermarkeder deler samme opfattelse, fremgår det af en pressemeddelelse.

– Omverdenen har indset, at de udsatte faggrupper laver et stykke samfundsnyttigt arbejde. Vi taler om nogle professioner, som har manglet anerkendelse, men som har vundet respekt på at være i den yderste frontlinje i forårets nedlukning af samfundet, siger Thomas Bredgaard, der er professor i arbejdsmarkedsstudier på Aalborg Universitet og tilknyttet undersøgelsen som forsker, i pressemeddelelsen.

Fornyet respekt om rengøringspersonale

Den stigende respekt til udsatte professioner har også spredt sig til det usynlige rengøringspersonale, som ofte udfører deres arbejde, før du indtager morgenkaffen, eller efter du holder fyraften.

Det fortæller serviceleder Stanley Harders fra et af Danmarks store rengøringsfirmaer, Anders Andersens Rengøring.

– Normalt er vi sådan nogle alfer, som kommer om natten, som man helst ikke vil se. Men nu er vi begyndt at være synlige mange steder, fordi covid-19 kræver mere rengøring. Vi gør oftere rent på toiletter og spritter af på gelændere, og det foregår også i dagtimerne nu, og det har fået flere kunder til at værdsætte den indsats, vi yder, fortæller Stanley Harders til A4 Arbejdsliv.

Han fortæller, at mange af hans medarbejdere er udlændinge, som nogle gange har følt en manglende anerkendelse af deres arbejde. Det har coronakrisen ændret på.

– Der er kommet en anden respekt om rengøring, og det ses blandt andet også i medierne, og det er et vigtigt arbejde, som vi udfører. Det er blevet tydeligt for flere mennesker den senere tid, og det kan mine medarbejdere også mærke. Flere af dem har fået nogle søde kommentar med på vejen, og det giver ekstra arbejdsglæde, siger Stanley Harders.

Han mærker i det hele taget, at der er kommet større fokus på rengøring og hygiejne.

– Det er som om, at det er gået op for de fleste, at rengøring ikke bare er noget, man lige klarer på fem minutter. Det tager tid, hvis det skal gøres ordentligt, tilføjer han.

Artiklen er gengivet med tilladelse fra A4Arbejdsliv.dk.
Link til original artikel her.


Del vores indlæg lige her: