Ukrudtsbekæmpelse

Miljørigtig bekæmpelse af ukrudt til foråret og sommeren

Nina Udendørs vedligeholdelse

Del vores indlæg lige her:

Uddrag af artikel bragt i Rent i Danmark

Chefgartner Thorbjørn Guttesen har i mere end 20 år arbejdet som faguddannet anlægsgartner og i alle år haft ukrudtsbekæmpelse som et af sine ansvarsområder.

»Jeg har prøvet nærmest alle metoder til at fjerne og forebygge ukrudt i blomsterbede, på fliser, langs mure osv. Mit fokus har altid været på at finde alternativer til kemisk bekæmpelse, dvs. sprøjtemidler, der skader vores miljø og grundvand,« fortæller Thorbjørn Guttesen, der er chefgartner og inspektør i Anders Andersens Rengørings afdeling for grøn service og udendørs vedligeholdelse. Her har han indført den mest miljøvenlige og effektive metode til at bekæmpe ukrudt.

Sprøjtemidler er blevet forbudt

Til Thorbjørn Guttesens store tilfredshed er der de senere år skyllet en bølge af miljøbevidsthed ind over landet. Det har ført til en større forståelse for at tænke på miljøet, når ukrudtet skal bekæmpes.

»Tidligere skulle ukrudtet bare fjernes, uden så meget at tænke på miljøet. Sådan er det heldigvis ikke i dag. Et stort antal kommuner har helt forbudt brug af kemiske sprøjtemidler, og det er en stor gevinst for miljøet og vores drikkevand,« fortæller han.

Varmt vand er er den bedste løsning

»Før jeg startede i mit nuværende job, var jeg chef for Materielgården i Stevns Kommune. Her investerede vi i mobile hedvandsanlæg til miljøvenlig bekæmpelse af ukrudt. Det var en kæmpe succes. Ukrudtet blev fjernet alle steder uden at påvirke miljøet,« fortæller Thorbjørn Guttesen.

I maj 2018 købte Anders Andersens Rengøring det første mobile hedvandsanlæg.

»Alle har været begejstret over, hvor effektivt ukrudtet bliver fjernet, helt uden at belaste miljøet. Vi hælder ganske enkelte 98 grader varmt vand ud over ukrudtsplanterne, så ukrudtet visner og dør. Det varme vand trænger ned og ødelægger cellestrukturen, så der går længere tid, før der vokser noget frem igen.«

Vand på 98° er bedre end damp

Thorbjørn Guttesen understreger betydningen af at benytte 98 grader varmt vand og ikke 100 grader kogende vand eller damp. Det kræver nemlig meget mere energi at opvarme vandet de sidste to grader fra 98 til 100 grader, hvor vandet ændrer sin stoflige struktur og bliver til en gasform, vanddamp.

»Det 98 grader varme vand gør arbejdet perfekt og udnytter energien mange gange bedre end damp. En anden fordel med vandmetoden er, at det slet ikke sviner, hvorimod for eksempel damp vil svine på fliser og vægge, fordi damptrykket blæser jord op fra fuger og bede langs husmuren.«


Del vores indlæg lige her: