Efteråret er den bedste tid på året til at plante og pleje i haven

Du har måske hørt, at det skulle være om foråret, det er bedst at plante i haven. Men det er faktisk udplantning om efteråret, der er bedst. Planterne har optimale forhold til vækst, bl.a. følgende:

 • Solen viser sig ofte fra sin mere nænsomme side.
 • Regnvand kommer i passende mængder i forhold til planternes behov.
 • Efterårets lave temperaturer om natten hærder og forbereder planterne på vinterkulden, så de er rustet til en bedre overvintring i haven.
 • Om vinteren har planten ro til at danne friske rodhår til bedre optagelse af vand og næring, når planten skal skyde i vejret til foråret.
Vedligeholdelse af grønne arealer

Pleje af græsplænen fra efterår til forår

Der er også ting, du kan gøre for at få en flottere græsplæne til foråret. Sidst på efteråret er græsplænen på vej i vinterhi, og når jordtemperaturen rammer ca. 7 grader, stopper græssets vækst. Når væksten stopper, skal græsset ikke klippes mere.

Inden græsset går i vinterhi, kan du gøre følgende for at få en flot og sund græsplæne til foråret:

 • Fjern rådne æbler og anden nedfaldsfrugt.
 • Fjern mos fra plænen, hvis der er meget af det.
 • Riv bladene væk fra græsset og ud i bedene (det er god gødning).
 • Efter sæsonens sidste klipning skal græsset være 4-5 cm højt, da det mindsker fremkomsten af mos i løbet af vinteren.


Et andet godt råd er at undgå at træde for meget på plænen i løbet af vinteren, især når den er meget våd. Når man træder på det våde græs, bliver græssets rødder presset sammen, så deres vækstbetingelser svækkes. Det er også godt for plænen at lade afklippet græs blive liggende, da det er gratis gødning.

Nogle træer trænger til beskæring efterår og vinter

Frugt- og løvfældende træer skal beskæres om efteråret for at fremme væksten. Træerne er her i en hvilefase og bruger ikke energi på at vokse ud med det samme, men venter til foråret. Da træerne er uden blade, kan man tydeligt se grenenes tilstand og hvor og hvordan, de sidder. Her er tre gode råd, når man skal beskære sine træer:

 1. Døde grene bør fjernes.
 2. Krydsende grene fjernes. De skygger og gnubber sig op af hinanden, så barken beskadiges.
 3. Giv træerne en luftigere krone ved at tynde ud, så der kommer mere sollys til alle træets grene.


Det er vigtigt ikke at beskære træer af stenfrugtfamilien; fx valnød, birk, ahorn og ægte tulipantræ, da det kan skade mere end det gavner.

Vil du vide mere om pleje af grønne arealer, så ring blot på 43 99 99 99 og spørg efter Dorte Christensen, der er vores fagspecialist.

Tilmeld dig vores videns- og informationsmail, og få adgang til uvurderlig viden og frisk inspiration inden for rengøring, vinduespolering, og ejendomsservice.

Opdag, hvordan vi kan hjælpe med at bevare og øge værdien af dine faciliteter. Plus, du får eksklusiv adgang til at vinde fodboldbilletter, oftest til F.C. København kampe i Parken. Tilmeld dig nu med et enkelt klik.